Apps en persoonlijke informatie

Het probleem: apps verzamelen veel informatie

Wanneer je een app downloadt, moet je eerst de gebruiksvoorwaarden aanvaarden. Helaas vraagt dat veel tijd en discipline. De gebruiksvoorwaarden zijn meestal ingewikkeld, moeilijk geschreven en erg lang. We lezen ze dus meestal niet en keuren ze gewoon goed zonder er verder nog over na te denken waarna we vrolijk de gewenste app downloaden.

Erg begrijpelijk, maar niet zo verstandig. De gebruiksvoorwaarden leggen eigenlijk uit wat de app allemaal zal gaan doen. Zo verzamelen sommige apps bijvoorbeeld jouw locatie, het unieke identificatienummer van jouw apparaat, wie jouw contactpersonen zijn, of de camera of microfoon van jouw telefoon aan- en uitschakelt, …

Apps gebruiken dus heel wat informatie over jou en geven die ook door aan andere bedrijven.

Mogen apps dit zomaar doen?

Welke informatie er verzameld mag worden, hangt af van het doel van de app. Zo mag bijvoorbeeld een app om vertrek- en aankomsturen van treinen op te zoeken geen informatie verzamelen over wie jouw contactpersonen zijn. De app heeft deze informatie helemaal niet nodig om jou te kunnen vertellen wanneer jouw volgende trein is.

De oplossing: lees de gebruiksvoorwaarden

De app moet voor de installatie wel altijd meedelen welke informatie ze verzamelt, waarvoor ze die verzamelt en aan wie ze die informatie doorgeeft. Dit heet het recht op informatie. Deze informatie vind je in de gebruiksvoorwaarden en in de privacyverklaring.

In de gebruiksvoorwaarden van de app moet dus te lezen zijn:

  • Welke gegevens er worden verzameld en waarom
     
  • Op welke manier je gegevens worden verzameld (via een web bezoek, rechtstreeks bij jou, onrechtstreeks bij anderen)
     
  • Hoe lang je gegevens worden bewaard en waar
     
  • Of je gegevens worden meegedeeld aan andere bedrijven
     
  • Hoe je je gegevens kan verwijderen
     
  • Of er cookies worden gebruikt, zo ja, welke cookies
     
  • Bij wie je terecht kan voor meer informatie over je gegevens + de contactgegevens

Voor apps die je vaak gebruikt, lees je best regelmatig de gebruiksvoorwaarden na. Zo weet je wat er gewijzigd is en of je hier nog langer mee wil instemmen.  

Vind je de info niet terug of ben je niet akkoord met wat er staat? Ga dan op zoek naar een alternatief. Er zijn apps die jouw privacy wel respecteren.

Wist je dat: Gratis?

Wist je dat apps nooit helemaal gratis zijn? In ruil voor een gratis dienst, deel je persoonlijke gegevens. Die zijn voor adverteerders vaak heel waardevol.

Tip voor ouders

Gebruiksvoorwaarden zijn vaak heel moeilijk. Neem daarom de tijd om er samen met je kind door te gaan.

Lees hier onze privacytips.