Ben je nog niet overtuigd? Laten we eens enkele foto’s aftoetsen aan de realiteit. Je zal merken dat niets zwart-wit is en dat ieder beeld andere overwegingen oproept.
Baby neemt een badje
Waarom wel sharen?
Dit is een leuke babyfoto. En het is fijn om dit als fiere ouder te delen met je vrienden en familie.
Waarom niet sharen?
Het is en blijft een naaktfoto en later kan dit voor het kind zelf heel beschamend zijn. Het is dus misschien gewoon beter dat deze foto helemaal privé blijft. We moeten ook rekening houden met technologieën die nu nog niet gepopulariseerd zijn maar die in de toekomst zeker massaal zullen worden aangewend. Een voorbeeld daarvan is gezichtsherkenningtechnologie. Je zou dus met een foto van een volwassen persoon het net kunnen afschuimen op zoek naar alle gepubliceerde foto’s van die persoon, ook zijn babyfoto’s.
Bovendien kunnen foto’s van naakte kinderen altijd in verkeerde handen terecht komen. Geen leuke gedachte!
Aan de schoolpoort
Waarom wel:
De eerste dag op die nieuwe, grote school: als trotse ouder wil je dit natuurlijk met iedereen delen.
Waarom niet:
Het is niet omdat je poseert voor een foto dat je instemt met de verspreiding van de foto. Is zoon- of dochterlief oud genoeg, dan moet die minstens kunnen meebeslissen over het verspreiden van de foto.
Daarnaast is nu bekend waar dit meisje/deze jongen schoolloopt (herkenbare schoolpoort). Als dit gedeeld wordt door iemand met een grote vriendenkring kan dat wel eens ongewenste gevolgen hebben.
Spelende kinderen
Waarom wel:
Dit is een hele leuke sfeerfoto, die fijne herinneringen oproept aan een mooie dag.
Waarom niet:
Staan de kinderen herkenbaar op de foto: zijn alle ouders dan akkoord dat de foto van hun kind wordt gepubliceerd?
Staan de kinderen niet herkenbaar op de foto: dan moet je in principe geen toestemming vragen.
Carnaval
Waarom wel:
Het is een grappige foto.
Waarom niet:
Het is nu misschien leuk en schattig maar heel vlug kan deze foto zich tegen het meisje keren. Het is grappig maar ook dubbelzinnig te interpreteren en kan later aanleiding geven tot pesterijen.
Ziek kind
Waarom wel:
Ouders willen raad vragen aan andere ouders over een bepaalde kinderziekte. Ze willen hun leed delen met anderen en zich gesteund voelen.
Waarom niet:
Dit beeld lijkt toch beter bestemd voor huiselijke kring. Wil jouw kind later wel aan deze periode herinnerd worden? Vind je zoon het niet gênant om met zijn knuffel online afgebeeld te staan? Vele kinderen beschouwen dit toch iets als vertrouwds en intiem.
Baby op het potje
Waarom wel:
Ouders delen graag de mijlpalen: “kijk wat ons kleintje nu al kan!”, en bovenal het is ook gewoon lief en grappig.
Waarom niet:
Hoe je het ook draait of keert, deze foto op het potje lijkt nu misschien lief en schattig, maar is op latere leeftijd gewoon gênant. Leuk voor het familiealbum maar moet die écht online?