Hoe kun je omgaan met misinformatie en desinformatie online?

Het kan verwarrend zijn om te weten wat je moet geloven als je online bent, maar hier zijn een paar tips om je te helpen:

  • Controleer de bron: Kijk altijd waar het nieuws vandaan komt voordat je het gelooft. Je kan bijvoorbeeld checken of het artikel een auteur vermeldt, of misschien wel andere bronnen waarop het artikel gebaseerd is. Betrouwbare nieuwsbronnen hebben meestal een reputatie om hoog te houden.

  • Doe je eigen onderzoek: Als je twijfelt aan de waarheid van iets, zoek dan verder. Kijk of je andere betrouwbare bronnen kunt vinden die hetzelfde zeggen. Je kan bijvoorbeeld kijken of een andere website een factcheck heeft gedaan over de informatie. 

  • Blijf kritisch: Stel vragen en wees niet bang om sceptisch te zijn. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook niet waar!

  • Kom uit je bubbel : Op het internet en sociale media zie je vooral dingen die passen bij wat je eerder hebt gezocht of wat je vrienden leuk vinden, dat heet een “filterbubbel”. Hierdoor lijken sommige dingen waar, omdat je geen andere meningen ziet. Dit kan je perceptie van de werkelijkheid beïnvloeden. Gebruik dus altijd meerdere bronnen en surf eens een keertje incognito om deze bubbel te doorbreken! 

  • Meld nepnieuws: Als je nepnieuws tegenkomt, meld het dan bij het platform waarop je het hebt gezien. Op die manier help je anderen om niet in dezelfde val te trappen.

Het is belangrijk om te onthouden dat misinformatie en desinformatie gevaarlijk kunnen zijn, maar je kan leren hoe je ermee om moet gaan. Blijf kritisch, blijf nieuwsgierig en laat je niet misleiden!

Op de website van het Nationaal Crisiscentrum kan je meer achtergrondinformatie vinden over misinformatie en desinformatie en over wat de overheid daartegen doet.