Misinformatie en desinformatie zijn twee grote woorden die eigenlijk best simpel zijn. Misinformatie is wanneer onjuiste informatie wordt verspreid, soms per ongeluk, zonder de bedoeling om te misleiden. Denk aan een bericht dat je ziet op sociale media dat niet helemaal klopt, maar waarvan de persoon die het deelt denkt dat het waar is.
Desinformatie verspreiden gebeurt daarentegen opzettelijk. Dat betekent dat mensen of groepen met opzet verkeerde informatie verspreiden om anderen te misleiden.
Verschillende soorten misinformatie en desinformatie:
- Valse informatie: Soms verzinnen mensen gewoon dingen! Het kan gaan over een nepverhaal over een beroemdheid die iets raars heeft gedaan, of over overdreven enge statistieken die eigenlijk niet kloppen. Het is als een leugen die zich vermomt als de waarheid.
- Gemanipuleerde media: Stel je voor dat je een foto bewerkt om het eruit te laten zien alsof je op vakantie bent geweest naar een exotisch land, terwijl je eigenlijk gewoon thuis was. Mensen doen dit ook met foto's, video's en zelfs geluidsfragmenten om anderen voor de gek te houden of een punt te maken dat niet echt waar is.
- Nepprofielen: Soms maken mensen nepaccounts aan op sociale media om zich voor te doen als iemand anders, misschien zelfs een bekende persoon, zoals bijvoorbeeld Koen Wauters of Natalia. Ze kunnen vriendelijk lijken, maar ze kunnen ook proberen om informatie van je te krijgen of om je te misleiden. Het is als een online vermomming die bedoeld is om je te laten denken dat je met iemand anders praat dan wie ze echt zijn.
- Clickbait: Heb je ooit een bericht op sociale media gezien dat zegt: "Je zult niet geloven wat er daarna gebeurde!"? Dat is clickbait! Het zijn meestal schreeuwerige nieuwstitels die je nieuwsgierig maken en je laten klikken, zelfs als het verhaal uiteindelijk een grote teleurstelling is, of zelfs helemaal niets met het oorspronkelijke bericht te maken had.
- Geruchten en samenzweringstheorieën: Het is als een spelletje 'telefoon', waarbij het verhaal steeds verder van de waarheid wordt vervormd naarmate het wordt doorverteld. Geruchten kunnen snel op internet circuleren en mensen voor de gek houden voordat iemand de waarheid kan achterhalen.
- Satire en parodie: Soms maken mensen grappige verhalen of artikelen die bedoeld zijn om te lachen, zoals memes. Maar soms denken mensen dat het echt is en delen ze het als waarheid. Het is als een grap die een eigen leven gaat leiden!
Door te weten wat voor soorten misinformatie en desinformatie er bestaan, kun je beter begrijpen wanneer iemand probeert je voor de gek te houden of je iets te laten geloven dat niet helemaal klopt.