Natuurlijk zijn er tal van goede redenen te bedenken waarom we “sharen”: we delen graag lief en leed, we houden zo contact met verre vrienden en familie, we zijn apetrots en iedereen mag dit weten en bovenal, delen is gewoon heel leuk!
Maar we mogen in onze deeldrang niet uit het oog verliezen dat niet elk beeld even onschuldig is als het lijkt, dat ook onze kinderen misschien graag anoniem blijven, dat online beelden – eens gepubliceerd – vaak moeilijk te verwijderen zijn en dat wat we vaak zelf leuk vinden om te delen, misschien niet zo leuk is voor zoon- of dochterlief. Nu of later.
Moeten we het “sharen” dan volledig afzweren? Uiteraard niet! Wie bewust en privacyvriendelijk met het beeldmateriaal van zijn of haar kroost omgaat hoeft het “sharen” zeker niet te laten. Per slot van rekening is posten, sharen, liken, net datgene wat sociale media zo leuk maakt.
Wil je dit vooral blijven doen, hou dan zeker rekening met volgende tips:
- Met goede privacyinstellingen kom je al een heel eind: deel foto’s en filmpjes van je kinderen enkel in beperkte en vertrouwde kringen. Besloten fora, die enkel met wachtwoord toegankelijk zijn, genieten onze voorkeur.
- Deel enkel wat je zelf over jou online wil zien verschijnen. Zou je echt foto’s van jezelf in bad of op het potje op het internet willen terugvinden? Is het antwoord hierop neen, waarom van onze kinderen dan wel?
- Vermijd het delen van beeldmateriaal dat de veiligheid en integriteit van je kind in het gedrang kan brengen, bijvoorbeeld door hun locatie te onthullen of waarop je kinderen naakt of in compromitterende poses staan afgebeeld.
- Is je tiener oud genoeg? Ga dan zeker in gesprek hierover. Vraag toestemming voor wat je over hem/haar deelt. Respecteer steeds zijn of haar keuze!