Mag ik als ouder de smartphone / tablet van mijn kinderen nakijken?

Je gaf zoon- of dochterlief zopas zijn of haar eerste smartphone. Nu kunnen ze naar hartenlust bellen, texten, surfen, swipen, what’s appen en meer. Maar als ouder wil je toch wel wat controle behouden over wat ze met dat toestel aanvangen. Mag dit dan? En hoe?

Toestemming of ouderlijk gezag?

De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen.

Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn. In principe zou je dus van hen geen toestemming moet krijgen om hun smartphone of tablet na te kijken.

Wanneer is je kind oud genoeg?

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer hun mening juridisch telt. Hierdoor kunnen ze vaak al meebeslissen over zaken die hen aanbelangen en zelf hun toestemming voor iets geven. Dit wordt beoordeeld op basis van hun vermogen om een onderscheid te maken tussen goed of fout. De leeftijd waarop kinderen voldoende dit onderscheid kunnen maken, is afhankelijk van de context, maar vaak ligt die tussen 12 en 14 jaar.

Zijn je kinderen jonger? Dan ben je natuurlijk de wettelijke vertegenwoordiger en neem je uiteraard de beslissingen in hun plaats. Je kan dus hun smartphone of tablet nakijken.

Opgelet! Het feit dat je je prille tiener een smartphone of tablet hebt gegeven, betekent meestal dat je vindt dat die voldoende onderscheidingsvermogen heeft om het toestel wijs te gebruiken. Daarom moet je dus de toestemming krijgen om het toestel na te kijken. Zo creëer je wederzijds vertrouwen en toon je respect voor de privacy van je zoon of dochter.

In het belang van je tiener

In bepaalde gevallen kan het belang van je tiener zwaarder doorwegen dan de bescherming van zijn of haar privacy. Dan kan het nodig zijn om toch hun smartphone of tablet na te kijken.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een dringend gevaar is voor de fysieke of psychologische veiligheid van je kind. De voorwaarde is wel dat er geen andere middelen zijn om dat gevaar te voorkomen. Maar deze situaties zijn eerder de uitzondering, niet de regel…

Enkele tips voor een gezonde ouderlijke controle:

  • geef je kinderen zo veel mogelijk het voordeel van de twijfel;
     
  • denk aan het leerproces van vallen en opstaan;
     
  • bekijk hun oproepen en berichtjes niet stiekem maar ga in overleg met je kinderen.