Localisatie-functie uitschakelen
Lees hieronder hoe je de localisatie-functie kan uitschakelen.
Is je tiener ook vergroeid met zijn of haar smartphone? Maar maak jij je wel eens zorgen wat dat slimme toestel allemaal deelt met de buitenwereld? En wat deelt jouw tiener?
Heeft jouw zoon of dochter een eigen smartphone? Dan vindt je het als ouder misschien handig om altijd te kunnen checken waar je tiener uithangt. Meer nog, sommige apps op de telefoon registreren automatisch op welke plaats je tiener zich precies bevindt. Een handig controlemiddel voor de ene ouder, een griezelige gedachte voor de andere.
Toch zijn het niet enkel apps die automatisch onze locatie delen, vaak doen we het gewoon zelf. Als je kind zichzelf “incheckt” via Facebook of Instagram dan deelt dat netwerk onbewust ook de locatie van waar dat gebeurt. Wanneer zijn of haar profiel op het sociale netwerk dan niet goed is afgeschermd, weten ook onbekenden waar je zoon of dochter uithangt. Niet meteen een leuke gedachte, toch?
Jouw tiener ziet vast alleen maar voordelen in het delen van zijn locatie. Zo weten vrienden waar ze zijn of kunnen ze nieuwe mensen ontmoeten die toevallig op dezelfde plaats zijn.
Maar als ouder wil je misschien niet dat iedereen weet waar je tiener zijn tijd doorbrengt. Via de privacy-instellingen van sociale netwerksites of apps die je gebruikt kan je je profiel afschermen voor onbekenden en ook vermijden dat je locatie wordt gedeeld. Neem dus even de tijd om samen met je tiener deze instellingen te doorlopen en leg zeker uit waarom dit belangrijk is.
Maar zelfs met een goed afgeschermd profiel kan je je kind toch maar beter uitleggen dat het delen van hun locatie niet altijd een goed idee is. Er kan iemand opduiken die ze liever niet willen zien. Of vrienden kunnen het niet leuk vinden dat je ergens heen ging zonder dat ze werden uitgenodigd.