Het probleem: zonder veilige internetverbinding, geen online privacy
Wil je jouw privacy online beschermen? Dan is het belangrijk dat je ook op een veilige manier op het internet gaat. Anders loop je het risico dat jouw persoonlijke informatie in verkeerde handen komt. Bij een virus of een onveilig publiek WIFI-netwerk kunnen anderen bijvoorbeeld informatie stelen, of zelfs de controle over je toestel overnemen. Niet cool!
Gelukkig kan je jezelf wapenen door een aantal tips te gebruiken. Zo hoef je je geen zorgen te maken over virussen en hackers tijdens het surfen!
De oplossing: 6 tips voor een veilige internetverbinding
Installeer een virusscanner op jouw apparaat
- Een computer, smartphone of tablet zonder virusscanner is zoals een egel zonder stekels: zwak en kwetsbaar.
- Scan regelmatig jouw toestel met je virusscanner.
- Weet je niet hoe je dit moet doen? Vraag je ouders om hulp.
- Veel virusscanners zijn gratis te downloaden: bijvoorbeeld Avast en AVG.
Download of installeer nooit een programma of app die je niet vertrouwt
- Veel virussen komen op computers of smartphones omdat we niet voorzichtig zijn en zomaar programma’s downloaden en installeren. Installeer daarom enkel apps die uit een officiële app store komen.
- Ben je niet zeker waarom er jou gevraagd wordt om een programma te installeren? Download en installeer het nooit zomaar.
Klik nooit op een link in een vreemde post of chatbericht
- Krijg je plots een vreemde post of een chatbericht van een vriend met daarin een link naar een grappig filmpje of spelletje? Vraag dan eerst aan jouw vriend of hij dat vreemde berichtje wel heeft verstuurd. Sommige virussen verspreiden zich automatisch vanop besmette toestellen. Het is mogelijk dat jouw vriend jou helemaal geen bericht heeft gestuurd. Wanneer je dan op de besmette link klikt, is ook jouw toestel besmet L
Let op met publieke WIFI-netwerken
- Wanneer je via een publiek WIFI-netwerk op internet gaat is het mogelijk dat andere mensen heel wat informatie over jou te weten komen. Hackers geraken gemakkelijk op hetzelfde netwerk als datgene waar jij verbinding mee maakt. Op deze manier staat hij rechtstreeks in verbinding met jouw toestel. Wees dus voorzichtig met informatie (zoals wachtwoorden of vertrouwelijke berichten) als je via publieke WIFI-netwerken surft.
- Vraag jezelf steeds af of je weet wie het WIFI-netwerk aanbiedt. Indien je dit niet weet, maak je best geen verbinding. Het WIFI-netwerk kan door iemand met slechte bedoelingen zijn opgezet. Daarom zet je best ook op jouw toestel de optie die automatisch verbinding maakt met WIFI-netwerken uit.
- Wanneer je geen WIFI van thuis of die van een vriend of vriendin kan gebruiken, surf dan via het mobiel netwerk van je provider wanneer je vertrouwelijke informatie zoals bijvoorbeeld wachtwoorden gebruikt of geheimpjes verstuurt. Let op: deze manier van surfen op internet is niet gratis, maar wel veel veiliger dan surfen via publieke WIFI-netwerken.
Gebruik een VPN-verbinding
- Een hacker kan doordat je een VPN-verbinding gebruikt niet zomaar meelezen wat je op het internet doet. Ook niet wanneer je op een publiek WIFI-netwerk zit. Pech voor hem!!
- Enkele gratis apps die je kan gebruiken om een VPN-verbinding te maken
- Let op: Een nadeel van het gebruik van een VPN-verbinding, is dat de versleuteling van jouw internetverkeer wat tijd kost. Daarom surf je via VPN soms trager.
Installeer updates
- Het installeren van updates van computerprogramma’s en apps voor jouw besturingssysteem is belangrijk omdat hackers kunnen achterhalen met welk type toestel, met welk besturingssysteem en met welke computerprogramma’s je werkt. Dit is leuke informatie voor de hacker. Wanneer hij merkt dat je met een verouderde versie van een besturingssysteem, een computerprogramma of app werkt, dan kan hij via het internet heel gemakkelijk zwakke punten opsporen. En met die informatie kan hij toegang tot jouw toestel krijgen!
- Ken je het programma niet dat vraagt om een update? Vraag het dan eerst aan een volwassene voor je de update installeert.
Help ik heb een virus! Wat nu gedaan?
Als jouw virusscanner meldt dat je een virus hebt, dan volg je gewoon de stappen die jouw virusscanner voorstelt om het virus te verwijderen. Lukt dit niet? Vraag hulp aan een volwassene.
Als je geen melding hebt gekregen maar toch denkt dat je een virus hebt, dan scan je best jouw toestel met een virusscanner.
Let op: als je een telefoon of mail krijgt met de boodschap dat je een virus hebt, dan hang je best onmiddellijk op of verwijder je de mail best direct. Dit zijn valse berichten van hackers.